Blog ze zdrowymi poradami

Zdrowe gotowanie w parowarze

Proste przepisy do gotowania w parowarze

Przygotowywanie posiłków na parze jest niezwykle zdrowe i dietetyczne, ale też smaczne! Jak gotować w parowarze, by jedzenie było pyszne i smakowało każdemu? Zobacz nasze pomysły – jesteśmy pewni, że potwierdzimy tezę, że parowar i smaczne gotowanie zdecydowanie idą ze sobą w parze! Jego główną zaletą jest to, że pozwala on na przygotowanie praktycznie wszystkiego. Za jego pomocą przyrządzimy warzywa, ryby, mięso oraz dodatki. Kolejną zaletą parowaru jest to, że pozwala również na szybkie odgrzanie jedzenia. Dlaczego warto gotować na parze? Sprawdź nasze zdanie!

Jak gotować w parowarze?

Gotowanie za pomocą pary jest zdrowsze niż gotowanie bezpośrednio w wodzie. Głównie wynika to z tego, że w trakcie tradycyjnego gotowania w wodzie, wiele składników odżywczych pozostaje w wywarze, a nie w jedzeniu, które potem będziemy spożywać. W trakcie parowania jest odwrotnie. Większość witamin oraz minerałów zostaje w pożywieniu. Oprócz tego, przygotowywanie jedzenia na parze służy również skróceniu czasu samego gotowania posiłków. Wszystko dzięki temu, że temperatura jest tam znacznie wyższa.

Główną zaletą gotowania na parze jest również to, że nie wymaga ono używania soli. Para znakomicie wydobywa smak – dobrze jest postawić po prostu na aromatyczne zioła i przyprawy, które dodadzą jedzeniu smaku. Oprócz tego nie musimy też używać nawet grama tłuszczu! Sama para absolutnie wystarczy! Chyba nie trzeba wspominać jak pozytywne skutki może to mieć dla naszej sylwetki i dla naszego zdrowia! Gotowanie na parze będzie świetną opcją dla diabetyków, osób, które muszą przejść na dietę lekko strawną i wszystkich tych, którym zależy na zdrowym jadłospisie. 

Kolorowe warzywa z parowaru

Przepisy do gotowania w parowarze są tak naprawdę bardzo proste i absolutnie każdy jest w stanie je przygotować! Warzywa są szczególnie łatwe i szybkie w przygotowaniu. Dodatkową zaletą gotowania na parze szczególnie dla estetów jest efekt gotowania! Warzywa zachowują swój kolor, nie tracą go tak jak często się to dzieje po wyjęciu warzyw z wody. Dania są nie tylko pyszne ale też bardzo ładnie wyglądają na talerzu.