Może być na cienkim lub grubym cieście, z różna ilością dodatków oraz dużą ilością sera. O czym mowa? Oczywiście o pizzy. Rodowite danie Włochów, uwielbiane w każdym zakątku świata, przez dzieci oraz dorosłych. Jednak pomimo walorów smakowych czy pizza jest zdrowa?
Z całą przykrością i osobistym uwielbieniem dla tego dania, trzeba przyznać, że zdrowia to w niej jak na lekarstwo. Rozłóżmy w takim razie danie na czynniki. Po pierwsze spód do pizzy. To w większości przypadków grube drożdżowe ciasto, a jak wiemy białe pieczywo nie należy do tych najzdrowszych. Potem dodatki, tu możemy postarać się aby choć minimalnie pizza wnosiła coś wartościowego do naszego menu. Oprócz standardowych wędlin czy też pieczarek, możemy zamówić warzywa typu brokuły, owoce morza oraz do posypania pizzy sałatę typu roszponka. Mamy też wpływ na to ile i jaki ser znajdzie się na naszym daniu. Rezygnujmy raczej z dodatkowej porcji sera. Na koniec sosy. Tutaj też mamy pole do popisu, nie zamawiajmy sosów na bazie majonezu. Sosy pomidorowe czy też salsy to o wiele lepszy wybór. Dodatkowym minusem pizzy, zwłaszcza tej z dowozem czy też mrożonej, jest to, że nie mamy wglądu jakiej jakości produkty zostały użyte. Są oczywiście pizzerie o znanej renomie, gdzie dba się o najwyższą jakość i z takich powinniśmy korzystać, aby nie zmagać się potem z niechcianymi dolegliwościami.
Alternatywą dla kupnego gotowego dania jest zrobienie pizzy własnoręcznie. Czas robienia pizzy może okazać się o wiele krótszy niż czekanie na dowóz z pizzerii. Najważniejsze jest to, że korzystamy z produktów o znanym nam składzie. A robiąc ją dla naszych dzieci możemy w niej przemycić sporo warzyw.
Podsumowując, pizza, choć pyszna nie jest daniem, które nadaje się do codziennego spożycia, mimo, że można wybrać jej „odchudzoną” wersję.