RĘCZNIE ROBIONE MYDŁO
Mimo ogromnego wyboru przeróżnych mydeł w drogeriach czy aptekach warto zrobić mydło samemu, wbrew pozorom nie jest to rzecz trudna, należy jednak przestrzegać kilku ważnych zasad takich jak na przykład dokładne odmierzenie wszystkich składników i używanie tylko dobrych jakościowo produktów.
Podstawą dobrego mydła jest wodorotlenek sodu i woda (najlepiej demineralizowana). Dodatkowo ważnym składnikiem mydła są tłuszcze, które dzielimy na stałe ( np. olej kokosowy) oraz płynne (np. oliwa). Aby zacząć produkcję mydła należy ubrać sprzęt ochronny i zabezpieczyć miejsce.
Na początku w dużej misce należy stopić tłuszcze stałe, po stopieniu dolewamy płynne. Dobrym tłuszczem jest kokosowy, który ma działanie przeciwsłoneczne, przeciwzapalne, zmiękczające i natłuszczające. Poza tym olej kokosowy zwiększa wchłanianie substancji odżywczych rozpuszczalnych w tłuszczach.
Następnym krokiem jest przygotowanie roztworu wodorotlenku sodu, należy tu zachować szczególną ostrożność, ponieważ jest to substancja silnie żrąca. Wodorotlenek należy połączyć z wodą, roztwór cały czas mieszać aż się sklaruje. Zamiast wody można również użyć mleka. Roztwór ten należy ostudzić do około 30 stopni, ponieważ w czasie reakcji z wodą jego temperatura może dochodzić nawet do 80 stopni Celsjusza. Roztwór ten należy połączyć z rozpuszczonymi tłuszczami i energicznie zamieszać aż zacznie gęstnieć. Do tak powstałej masy wrzucamy ulubione dodatki, mogą być to olejki eteryczne, naturalne składniki takie jak odżywczy miód czy aloes lub kolorowe przyprawy, które nadadzą mydłu barwę np. żółtka kurkumy czy czerwona papryka.
Mydło takie jest dobrą alternatywą, ponieważ nie wysusza, działa silnie nawilżająco i zmiękczająco. Dzięki dowolności dodatków, sami możemy wybrać jakie właściwości będzie miało nasze mydło.