Blog ze zdrowymi poradami

Jak zrobić zdrowe masło orzechowe

Jak zrobić zdrowe masło orzechowe

Masło orzechowe to z całą pewnością ulubiony element mojej diety. Nie dość, że bardzo zdrowy, bo orzechy to przecież same zdrowe tłuszcze to jeszcze smaczny i doskonale nadający się jako substytut słodyczy czy czekoladowych kremów.

To prawda, masło orzechowe jest kaloryczne i szybko uzależnia. Nie jest najmniejszym problemem zjedzenie całego słoika, łyżeczka za łyżeczką. Trzeba się jednak mocno pilnować bo taki jeden słoik może w niektórych przypadkach pokryć nasze zapotrzebowanie kaloryczne na cały dzień! Dobrym sposobem jest ustalenie jednej pory dnia, w której będziemy spożywać posiłek zawierający masło orzechowe. U mnie jest to codziennie ostatni posiłek przed snem, który zawsze zawiera wyłącznie białko i tłuszcze. Najczęściej jest to własnie izolat odżywki białkowej i solidna łyżka masła migdałowego lub orzechowego.

Wracając jednak do zalet tego pysznego produktu wymienić należy trzeba przede wszystkim to, że jest ono doskonałym źródłem witaminy E, błonnika oraz białka. To również bogate źródło kwasu foliowego, a także tryptofanu, który poprawia samopoczucie i pomaga zwalczać depresje.

Masło orzechowe w przeróżnych formach zakupić możemy bez problemu w sklepach internetowych ze zdrową żywnością. Dostępne są zarówno podstawowe warianty tego produktu zrobione z orzeszków ziemnych ale znajdziecie również mniej popularne masła z orzechów nerkowca, z orzechów laskowych, migdałów oraz różne miksy. Słoik takiego masła kosztuje w sklepie, w zależności od rodzaju od kilkunastu do 30 zł. Dla niektórych może być to cena zaporowa, szczególnie ze względu na to, że jeden słoik wystarcza na kilka dni. Tutaj z pomocą przychodzi wyrób domowy tego pysznego produktu. Jak zrobić masło orzechowe dowiecie się czytając instrukcję poniżej:

Potrzebować będziemy:
– ulubionych orzechów lub migdałów
– odrobiny tłuszczu, najlepiej kokosowego
– szczyptę słodziku stewia

Przygotowanie:
1. Porcję migdałów wsypujemy do robota kuchennego
2. Ustawiamy na maksymalną moc i miksujemy dodając odrobiny tłuszczu w momentach w których masa będzie zbyt gęsta.
3. Od czasu do czasu zatrzymuj mikser aby nieco ostygł i w tym czasie zsuwaj migdały osadzające się na ściankach.
4. Miksuj migdały tak długo aż uzyskasz jednolitą gładką masę. W zależności od mocy miksera może to trwać od 5 do 15 minut. Jeśli chcesz otrzymać słodsze masło możesz podczas miksowania dodać szczyptę słodziku ze stewii.
5. Po zakończeniu miksowania przełóż masło do słoika i przechowuj w lodówce nie dłużej niż jeden miesiąc.