Blog ze zdrowymi poradami

Słodzik stevia zamiast cukru !

Słowo słodzik niesłusznie kojarzy się wyłącznie z chemią i aspartamem. Mało kto wie, że istnieją całkowicie naturalne zamienniki białego cukru, w tym między innymi stevia i cukier brzozowy, zwany również ksylitolem. Dziś zajmiemy się pierwszym z nich, czyli stevią – słodzikiem pochodzenia roślinnego a dokładniej, wytwarzanego z rośliny Stevia rebaudiana zwanej również liściem miodowym, rosnącej na terenach Ameryki Południowej.

Stevia swój wyjątkowo słodki smak (jest nawet kilkadziesiąt razy słodsza od cukru) zawdzięcza steviozydom. Zwróćcie na to uwagę wybierając w sklepie swój słodzik, tak jak mi zwrócił uwagę na ten temat stolarz meblowy. Wysokiej jakości produkt ze stewii (proszek i płyn) powinien zawierać w składzie wyłącznie steviozydy i ew. wodę. Słodzik w tabletkach siłą rzeczy musi mieć w składzie również substancje spajające ale tu również należy zwracać uwagę na ich nazwy i pochodzenie. Dobrą jakością wyróżniają się na ryku słodziki stevii marki Planta Dulce i dobrze jest zwrócić na nie uwagę w pierwszej kolejności. Dostępne są one w dobrych sklepach z żywnością ekologiczną, zarówno w Internecie jak i w punktach stacjonarnych. Suszone listki stewii z powodzeniem można z kolei stosować jako zamiennik cukru przy słodzeniu herbaty i kawy, pamiętając jednak iż mogą one nieco odmienić barwę i smak napojów i potraw do których są dodawane.

Do największych  „kuchennych” zalet stevii zalicza się:

  • doskonała rozpuszczalność w wodzie
  • odporność na obróbkę termiczną (do 200 st C)
  • długie terminy ważności i przechowywania
  • jest kilkadziesiąt razy słodsza od białego cukru
  • nie posiada kalorii